حکم ورشکستگی شامل چه مواردی می شود؟✔️ - وکیل ورشکستگی

    محتویات-حکم-ورشکستگی
    useradmin
    ۱۳ آذر ۱۴۰۰
    مقالات وکیل ورشکستگی
    1224 بازدید

    حکم ورشکستگی شامل چه مواردی می شود؟

    حکم ورشکستگی شامل چه مواردی می شود؟ در ادامه مباحث مربوط به ورشکستگی، امروز به محتویات حکم ورشکستگی اشاره خواهیم کرد.

    قبلا گفته شد که مقوله ورشکستگی یک تاجر، اعم از تاجر حقیقی و تاجر حقوقی؛ تا زمانی که در قالب حکم دادگاه در نیامده باشد، اعتبار و اثر حقوقی ندارد.

    و تمامی آثار ورشکستگی، از هر قبیل که باشد من جلمه محجوریت تاجر، ایجاد مزایا و نیز بروز معایب ورشکستگی، تعیین مسئولین امر تصفیه اعم از مدیر تصفیه و عضو ناظر و شروع اقدامات اداره تصفیه امور ورشکستگی و ابطال معاملات تاجر و غیره همگی منوط به آن است که حکم ورشکستگی صادر شود.

    مراجع قضایی پس از تشکیل جلسه رسیدگی به دعوی ورشکستگی و انجام کلیه تحقیقات و ارجاع امر به کارشناس و اخذ استعلام از کلیه مراجعی که لازم باشد. و نیز پس از استماع اظهارات خواهان وخوانده، نهایتا در خصوص اصل وجود ورشکستگی اتخاذ تصمیم خواهد نمود.

    حکم ورشکستگی دارای محتویات مختلفی می باشد که دانستن آن برای تاجر و نیز برای طلبکاران وی حائز اهمیت است. در واقع لازم است که خواهان دعوی ورشکستگی، قبل از طرح دعوی باید بداند که نهایتا به موجب پرونده ورشکستگی، به چه مواردی دست پیدا خواهد کرد.

    در این مقاله در خصوص اینکه حکم ورشکستگی شامل چه مواردی می شود؟ صحبت خواهیم کرد. 

    .

    تعیین تکلیف نسبت به اصل مقوله ورشکستگی و توقف

    گفته شد که غرض از طرح دادخواست ورشکستگی، آن است که دادگاه نهایتا پس از انجام تحقیقات لازم، نسبت به اصل ورشکسته بودن یا نبودن شخص تاجر تعیین تکلیف نماید.

    دادگاه نیز پس از بررسی کلیه مدارک و ادله اثبات دعوی، علی الخصوص ارجاع امر به کارشناسان رسمی دادگستری در زمینه امور حسابداری و حسابرسی و نیز احیانا استعلام از مراجع گوناگون من جمله بانکها، اداره امور مالیاتی، گمرک، اداره ثبت اسناد و املاک و غیره، در خصوص توقف و ورشکستگی تاجر نفیا یا اثباتا تعیین تکلیف خواهد کرد.

     


    از طریق شماره 09028777441  با وکیل ورشکستگی  در ارتباط باشید.


     

     

    زمان اجرای رای ورشکستگی

    می دانیم که حکم دادگاه تا زمانی که به قطعیت نرسیده باشد، قابلیت اجرا ندارد. به عبارت دیگر پس از آنکه دادگاه بدوی نسبت به دادخواست مطروحه اتخاذ تصمیم نمود، در اکثر موارد، رای دادگاه قابل اعتراض و تجدیدنظرخواهی بود.

    و شخصی که نسبت به این رای اعتراض داشته باشد، حق خواهد داشت که ظرف 20 روز به آن اعتراض نماید. در صورت وصول اعتراض و در صورتی که دادخواست تجدیدنظر خواهی از شرایط قانونی برخوردار باشد،

    دادگاه بدوی پرونده را به دادگاه تجدیدنظر ارسال خواهد کرد تا در آن مرجع مجددا مورد بررسی و قضاوت قرار گیرد. اما در بعضی موارد، حکم دادگاه بدوی، قبل از آنکه به قطعیت برسد نیز قابلیت اجرا خواهد داشت.

    از جمله این موارد، حکم ورشکستگی است. چرا که حکم ورشکستگی به محض آنکه از سوی دادگاه بدوی صادر شد، آثار حقوقی متعددی را در پی خواهد داشت و مسئولین امر تصفیه، سریعا اقدامات قانونی را انجام خواهند داد.

     

    تعیین « تاریخ توقف »

    یکی از حساس ترین قسمت های حکم ورشکستگی، تعیین تاریخ توقف می باشد. دادگاه پس از آنکه نسبت به اصل ورشکسته بودن شخص تاجر اقناع پیدا نمود. و اطمینان حاصل کرد که شخص تاجر، در عملیات تجاری خود دچار توقف شده است، می بایست زمان دقیق و تاریخ توقف تاجر را نیز تعیین نماید. این تاریخ منشا آثار مهم حقوقی خواهد بود.

    چرا که محجوریت شخص تاجر و ممنوعیت وی از دخل و تصرف در اموال و ادای دیون و خرید و فروش و سایر مراودات مالی و بسته شدن سایر پرونده های قضایی و ثبتی و غیره از زمان توقف وی آغازخواهد شد.

    بنابراین اگر تاجردر این فاصله و پس از تاریخ توقف، هر یک از اقدامات فوق را انجام داده باشد، به اقتضای مراتب قابل ابطال و یا فسخ خواهد بود.

    و مسئولین امر تصفیه، اعم از مدیر تصفیه و یا اداره تصفیه امور ورشکستگی، در صورت وجود سایر شرایط، نسبت به طرح دعوی جهت ابطال یا فسخ این معاملات طرح دعوی خواهند نمود.

    و بسیاری از اموالی که توسط تاجر در تاریخی پس از تاریخ توقف مورد معاملا واقع شده باشد، قابلیت آن را خواهد داشت که به دارایی تاجر بازگردد تا طبق ضوابط مندرج در قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی و با توجه به اصل تساوی طلبکاران بین آنها تقسیم گردد.

     


    برای دیدن نمونه حکم ورشکستگی در خصوص وضعیت معاملات تاجر پس از تاریخ توقف اینجا کلیک کنید.


     

     

    تعیین-تاریخ-توقف-توسط-دادگاه

     

    « اعتراض » به تاریخ توقف

    شایان ذکر است که تعیین تاریخ توقف در رای دادگاه، مساله ای است که توسط هر یک از اشخاص ذینفع قابل اعتراض می باشد. قانونگذار در قانون تجارت به قابل اعتراض بودن این موضوع اشاره کرده است.

    شاید برای شما این سوال مطرح شود که اشخاص چه نفعی در اعتراض به تاریخ توقف تاجر دارند؟ و در صورت اعتراض چه منفعتی ممکن است نصیبشان شود ؟ در پاسخ به این سوال باید گفت همانطور که اشاره کردیم صحت و درستی مراودات تجاری شخص ورشکسته با اشخاص، منوط به آن است که در تاریخی قبل از تاریخ توقف واقع شده باشد.

    مثلا اگر تاجر مالی را در زمانی قبل از تاریخ توقف به شما فروخته باشد، در این صورت این معامله خالی از اشکال می باشد و در معرض خطر ابطال یا فسخ قرار نخواهد گرفت. ولی اگر زمان انعقاد معامله، پس از وقوع توقف و ورشکستگی باشد، در این صورت با وجود سایر شرایط قانونی، امکان دارد که این قرارداد در معرض خطر ابطال یا فسخ قرار گیرد.

    و ممکن است که مدیر تصفیه و یا اداره تصفیه امور ورشکستگی دادخواست ابطال این قرارداد را به مراجع قضایی تقدیم نمایند. تاثیر تاریخ توقف به مورد فوق محدود نمی شود.

    بلکه با عنایت به اینکه تعیین تاریخ توقف برای شخص تاجر نیز ممکن است منافع سرشاری را به همراه داشته باشد، امکان دارد که خود تاجر نیز نسبت به تاریخ توقف مندرج در رای دادگاه اعتراض نماید.

    با این توضیح که هر چقدر نامبرده بتواند تاریخ توقف را به عقب تر برگرداند، قادر خواهد بود که معاملات بیشتری را تحت الشعاع قرار دهد و با برگشت اموال بیشتر در حیطه دارایی خود، قسمتهای بیشتری از دیون خود را پرداخت نماید.

     


    بیشتر بخوانید: آیا می دانید مطالبه سود از تاجر ورشکسته امکان پذیر است یا خیر؟


     

    تعیین « مدیر تصفیه » و تعیین « عضو ناظر » ورشکستگی

    گفته شد که به محض صدور حکم ورشکستگی؛ وظایف مسئولین امر تصفیه آغار می گردد. این مسئولین اعم از عضو ناظر و مدیر تصفیه و نیز اداره تصفیه امور ورشکستگی می باشد.

    و گفتیم که در شهرهایی که اداره تصفیه امور ورشکستگی تاسیس شده است، دیگر عضو ناظر و مدیر تصفیه تعیین نخواهند شد و تمامی امورات مربوط به تصفیه توسط اداره موصوف و بر اساس قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی انجام خواهد شد.

    اما در شهرهایی که هنوز این اداره تاسیس نشده است، همچنان مدیر تصفیه و عضو ناظر و بر اساس مفاد قانون تجارت؛ وظیفه محوله را انجام خواهند داد.

    و با توجه به اینکه اداره موصوف فقط در چند شهر ایران تاسیس شده، بنابراین یکی دیگر از محتویات حکم ورشکستگی در مابقی نقاط کشور؛ مربوط به تعیین مدیر تصفیه و تعیین عضو ناظر ورشکستگی می باشد.

    در این خصوص ماده 427 قانون تجارت این چنین مقرر داشته است:

    «در حکمی که به موجب آن ورشکستگی تاجر اعلان می‌شود محکمه یک نفر را به سمت عضو ناظر معین خواهد کرد.»

    ونیز در ماده 440 قانون تجارت نیز در خصوص تکلیف دادگاه جهت تعیین مدیرتصفیه آمده است که:

    «محکمه در ضمن حکم ورشکستگی یا منتهی در ظرف پنج روز پس از صدور حکم یک نفر را به سمت مدیریت تصفیه معین می‌کند.»

     

    مهر و موم اموال تاجر ورشکسته

    پس از آنکه ورشکستگی تاجر برای دادگاه محرز شد، منافع و حقوق طلبکاران مقتضی آن است که اموال تاجر حیف و میل نشود و در اسرع وقت در دسترسی مسئولین تصفیه قرار گیرد.

    به همین جهت و با عنایت به اهمیت این مساله، قانونگذار از بین کلیه آثار و احکام متعدد مربوط به ورشکستگی، دادگاه را به مهر و موم اموال تاجر مکلف نموده است.

    ماده 434 قانون تجارت این چنین امر نموده است که:

    «محکمه در حکم ورشکستگی امر به مهر وموم را نیز می دهد»

    لازم بذکر است که این دستور توسط خود دادگاه یا دایره اجرای احکام دادگاه انجام نخواهد شد. بلکه اجرای دادنامه ورشکستگی از هر حیث بر عهده مسئولین امر تصفیه می باشد. به همین جهت در ماده 435 نیز قانونگذار عضو ناظر را مسئول مهر و موم اموال نموده است.

     


    اگر می خواهید با 7 روش اثبات ورشکستگی آشنا شوید اینجا کلیک کنید.


     

    مهر-و-موم-اموال-تاجر-ورشکسته

     

    تعیین نوع ورشکستگی

    همانطورکه قبلا در قسمت های دیگر این سایت گفته شد، اقسام ورشکستگی در قانون تجارت ایران، 3 نوع می باشد.

    ورشکستگی عادی

    ورشکستگی به تقصیر

    ورشکستگی به تقلب

    محاکم حقوقی در ذیل حکم ورشکستگی، به نوع ورشکستگی تاجر نیز اشاره می نمایند. در واقع یکی از ادله ای که دادگاه با استناد به آن، نوع ورشکستگی تاجر را احراز می نماید نظریه کارشناسی می باشد.

    به عبارت دیگر اگر کارشناس هر یک از آیتم هایی که قانونگذار برای تشخیص ورشکستگی از نوع تقصیر در مواد 541 به بعد قانون تجارت ذکر کرده و یا هر یک از آیتم هایی که در ماده 549 قانون تجارت به بعد جهت تشخیص ورشکستگی از نوع تقلب ذکر شده را در مدارک و اسناد شخص تاجر و یا شرکت تجاری مشاهده نماید، مراتب را به دادگاه مربوطه گزارش خواهد داد. و دادگاه نیز با استناد به همین امر، در ذیل حکم ورشکستگی، نوع ورشکستگی را تعیین خواهد نمود.

    و باتوجه به اینکه هر یک از اقسام ورشکستگی دارای آثار حقوقی و کیفری متعدد و قابل توجهی می باشد، لذا تعیین نوع ورشکستگی ازاهمیت بسزایی برخوردار می باشد.

     


    برای دیدن دهها نمونه حکم ورشکستگی اینجا کلیک کنید.


     

    توقیف و بازداشت تاجر ورشکسته

    در قوانین تجاری، در چند مورد به توقیف و بازداشت تاجر اشاره شده است. قانونگذار برای شخصی که در امورات مالی و مراودات تجاری اش احساس می کند که دچار توقف و ورشکستگی شده است، تکالیفی را در نظر گرفته است.

    از جمله آنها، تکلیف تاجر به اعلام مراتب ورشکستگی اش ظرف 3 روز به مراجع قضایی می باشد. و نیز اینکه باید صورتحساب دارایی و دفاتر تجارتی خود را مطابق ضوابط مندرج در ماده 414 قانون تجارت به دادگاه ارائه نماید.

    حال در صورتی که به این تکالیف عمل ننماید، دادگاه صلاحیتدار برای ورشکستگی دستور توقیف تاجر را صادر خواهد کرد. مساله توقیف وبازداشت تاجر ورشکسته، در مقاله ای جداگانه و به صورت مفصل مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

     

    اشاره به کلیات نظریات کارشناسی

    از آنجایی که محور اصلی و اساسی برای صدور حکم ورشکستگی؛ بررسی تراکنش های مالی تاجر می باشد، بنابراین نظر به تخصصی بودن این مساله، دادگاه مراتب را جهت بررسی به کارشناس رسمی دادگستری در زمینه امور حسابداری یا حسابرسی محول خواهد نمود.

    از آنجایی که مفهوم ورشکستگی در قوانین ایران به این معناست که بدهی های تاجر از دارایی های وی بیشتر باشد، بنابراین کارشناس مزبور نیز از خواهان دعوی کلیه مدارکی که جهت اثبات این امر لازم است را تقاضا خواهد نمود.

    پس از بررسی آنها و بررسی میزان ارزش دارایی های به جا مانده و نیز میزان دیون تاجر ورشکسته، نظریه کارشناسی خود را به دادگاه اعلام خواهد نمود. دادگاه نیز در مقام صدور حکم ورشکستگی، دادنامه خود را به این نظریه؛ مستند خواهد کرد و بنابراین می توان گفت که یکی از محتویات حکم ورشکستگی، همین نظریه کارشناسی می باشد.

     

    بهترین-وکیل-ورشکستگی-در-اصفهان

    با عنایت به حساسیت موضوع حکم ورشکستگی شامل چه مواردی می شود؟ برای دریافت هر گونه مشاوره حضوری و نیز مشاوره تلفنی، در خصوص حکم ورشکستگی شامل چه مواردی می شود؟ با و کلای دفتر حقوقی علیرضا نوری در ارتباط باشید. ضمنا می توانید از طریق آیدی  alireza.nori.lawyer@ و یا هشتگ #با_ما_وکیل_خود_باشید ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

    _____

    نظرات مشتریان

    دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.

    تماس با ما

    آخرین مقالات

    درباره ما

    دفتر وکالت علی رضا نوری با اتکا بر عنایات خداوند منان و با تمرکز بر اصولی همچون صداقت، حاکمیت قانون و اخلاق، آگاهی بخشی و امانتداری، در سال 90 در اصفهان شروع به کار نمود.

    وکلا این دفتر به منظور ارائه خدمات مطلوب تر و بهتر و با توجه به نیازهای موکلین خود، و اعتقاد به دفاع از حقیقت و پاسداری از حقوق موکلین  اقدام به قبول وکالت و ارائه خدمات مینمایند.

    تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به وکیل ورشکستگی می باشد.​

    enemad-logo