معاملات مدیران شرکت ها ✔️ - وکیل ورشکستگی

    معاملات مدیران شرکتها
    useradmin
    ۳ اسفند ۱۴۰۱
    مقالات-وکیل شرکتها
    163 بازدید

    معاملات مدیران شرکت ها

    معاملات مدیران شرکت ها موضوعی است که در خصوص آن با شما عزیزان صحبت خواهیم کرد. یکی از موضوعات بحث برانگیز و حساسی که همیشه در روند اداره شرکت ها با آن مواجه هستیم، مبحث معاملات مدیران شرکت ها می باشد.

    به سه دسته تقسیم می شود 
    در ماده 129 قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347 آمده است:

    «اعضای هیئت مدیره و یا مدیرعامل شرکت و همچنین موسسات و شرکت هایی که اعضای هیئت مدیره و یا مدیرعامل شرکت شریک یا عضو هیئت مدیره یا مدیر عامل آن ها باشند نمی توانند بدون اجازه هیأت مدیره در معاملات با شرکت یا به هزینه شرکت به طور مستقیم یا غیرمستقیم در معامله شرکت کند

    و در صورت اجازه هیأت مدیره، مدیران موظفند بلافاصله موضوع معامله پذیرفته شده را به بازرس شرکت اطلاع داده و به مجمع عمومی عادی سابق صاحبان سهام گزارش دهند و بازرس نیز موظف است گزارش ویژه ای حاوی جزئیات معامله را به همان مجمع ارائه کند. “

     

    ☑ انواع معاملات مدیران شرکت

    بنابراین، معاملات انجام شده توسط مدیر در سه دسته معاملات قابل ابطال، معاملات معتبر ولی متضمن جبران خسارت و معاملات باطل به شرح زیر بررسی می شود.

     

    ☑ 1- معاملات قابل ابطال مدیر شرکت

    مدیران شرکت یا شرکت ها و مؤسساتی که مدیران شرکت در آنها سمت مدیر یا شریک دارند حق ندارند به طور مستقیم یا غیرمستقیم با شرکت یا به حساب شرکت معامله کنند، مگر اینکه قبلاً مجوز از هیئت مدیره دریافت کرده باشند.

    هیئت مدیره نیز موظف است مراتب را در اولین مجمع عمومی عادی به بازرسان شرکت اعلام و مراتب را اعلام کند. بازرس یا بازرسان نیز باید گزارشی حاوی مشخصات معامله مورد نظر تهیه و در جلسه فوق اظهار نظر کنند.
    طبق ماده 131 قانون اصلاح بخشي از قانون تجارت مصوب 1347، در صورتي كه معاملات بدون اجازه هيئت مديره انجام شود، در صورت عدم تاييد مجمع عمومي عادي شركت، اين معاملات قابل ابطال خواهد بود.

     

    ☑ ۲- معاملات معتبر ولی متضمن جبران خسارت مدیر شرکت

    در دو مورد معاملات مدیران و مدیر عامل صحیح است ولی مکلف به جبران خسارت می باشند: 

    زمانی که هیئت مدیره اجازه انعقاد معامله را داده ولی مجمع بعداً آن را رد کرده است. در این صورت معامله مذکور در مقابل اشخاص ثالث معتبر است

    ولی هیأت مدیره و ذی نفعان متضامناً مسئول خسارات وارده به شرکت هستند مگر اینکه اشخاص ثالث در انجام معامله مرتکب تقلب شده باشند که در این صورت که در این صورت معامله مورد بحث در مقابل شخص ثالث بی‌اعتبار و قابل‌ابطال خواهد بود.

    در صورت اخیر، مدیرانی که اجازه معامله را داده اند و ذینفعان همراه با شخص ثالث مشخص شده در مقابل شرکت مسئول ضررهای وارده خواهند بود.

     

    ☑ ۳- معاملات باطل مدیر شرکت

    بر اساس ماده 132، هر شخصی صرف نظر از اینکه مدیر یا نماینده یک شخص حقوقی در هیئت مدیره باشد یا همسر، پدر و مادر، اجداد، فرزندان، نوه ها یا خواهران و برادرانش می تواند از شرکت وام یا اعتبار دریافت کند.

    و یا شرکت ضمانت بدهی آنها را تامین کند، این اقدامات بدون نیاز به تشریفات به طور خودکار باطل است.

    معاملات مدیران شرکت

     

    ☑ عواقب معاملات مدیران شرکت در مقابل اشخاص ثالث

    طبق ماده 135 قانون اصلاح بخشي از قانون تجارت مصوب 1347: كليه اعمال مديران و مدير عامل شركت در مقابل اشخاص ثالث معتبر است و اعمال آنها را نمي توان باطل دانست.

    عدم تشریفات برای انتخاب آنها بر اساس این ماده، معامله مدیران با اشخاص ثالث اصولاً صحیح است و نمی توان به آن اعتراض کرد، چه با این فرض که موقعیت مدیران از نظر نحوه انتخاب یا مدت آن دارای اشکال است.

    همچنین پیامدهای روابط مدیران با اشخاص ثالث در قسمت آخر ماده 118 قانون ذکر شده است که می گوید:

    محدودیت اختیارات مدیران در اساسنامه یا به موجب تصمیمات عمومی مجمع فقط از جهت روابط بین مدیران و صاحبان سهام معتبر بوده و نزد اشخاص ثالث باطل است.

    بنابراین، حتی اگر نحوه انتخاب مدیران شرکت‌های سهامی باطل یا منقضی شده باشد، تصمیمات آنها نزد اشخاص ثالث معتبر است و شرکت نمی‌تواند به این بهانه از انجام تعهدات خود اجتناب کند.

    شایان ذکر است حتی در این موارد نیز در صورت عدم رعایت ضوابط عمومی قراردادها به شرح قسمت اول، حق درخواست ابطال اقدامات حقوقی منتفی نیست.

    ناآگاهی قانونی در زمینه قوانین تجارت و قوانین و مقررات شرکت می تواند مشکلات زیادی را در آینده ایجاد کند. شما می توانید با افزایش دانش حقوقی خود در مورد قوانین تجارت از مشکلات جلوگیری کنید.

    ☑ معاملات مدیران شرکت قبل و بعد از توقف شرکت

    از آنجایی که امکان تعیین تاریخ تعلیق سال ها قبل از صدور حکم ورشکستگی وجود دارد، در صورتی که تاریخ تعلیق در حکم قید نشده باشد، تاریخ صدور حکم، تاریخ توقف محسوب می شود. بنابراین، معاملات تجاری به سه دوره تقسیم می شود:
    1- معاملات قبل از توقف، 2- معاملات بعد از تاریخ توقف در انتظار صدور حکم ورشکستگی و 3- معاملات بعد از صدور حکم ورشکستگی.

    به همین دلیل برای تبیین وضعیت معامله برای مدیران شرکت چند وضعیت باید بررسی شود:

    ☑ معامله مدیران شرکتهای سهامی قبل از توقف

    دادگاه پس از صدور حکم ورشکستگی تاریخ عزل تاجر را طبق ماده 416 قانون تجارت تعیین می کند.

    منظور از توقف وضعیتی است که شرکت یا تاجر یا به دلیل عدم توانایی پرداخت بدهی خود به دلیل بی پولی یا به دلیل داشتن پول و عدم دسترسی به آن، قادر به پرداخت تعهدات مالی خود نیست. 
    معاملات مدیران شرکت قبل از توقف معتبر است ولی در صورت ورشکستگی و توقف به موجب ماده 13. ماده 424 قانون تجارت:

    (( هر گاه در نتیجه اقامه دعوا از طرف مدیر تصفیه یا طلبکاری بر اشخاصی که با تاجر طرف معامله بوده یا بر قائم مقام قانونی آنها ثابت شود تاجر متوقف قبل از تاریخ توقف خود برای فرار از ادای دین یا برای اضرار به طلبکار ها معامله ای نموده که متضمن ضرری بیش از ربع قیمت حین المعامله بوده است آن معامله قابل فسخ است مگر اینکه طرف معامله قبل از صدور حکم فسخ تفاوت قیمت را بپردازد دعوی فسخ در ظرف ۲ سال از تاریخ وقوع معامله در محکمه پذیرفته می شود ))

    در مورد صدور قرار ابطال در مدت قانونی پس از قطعی شدن رأی، طبق ماده 11. ماده 425 قانون تجارت مالي، قبل از تقسيم مال تاجر، موضوع معامله بايد به مدير تصفيه تحويل داده شود و یمت حین المعامله آن را قبل از آنکه دارایی تاجر به غرما تقسیم شود دریافت دارد

    و اگرعین مال مزبور در تصرف او نباشد تفاوت قیمت را خواهد داد . لازم به ذکر است آثار در نظر گرفته شده برای حکم ورشکستگی فقط قابل استناد کمیته طلبکاران است و ورشکسته و شخص معامله کننده مجاز به استناد به این آثار نیستند.

     

    ☑ معاملات مدیران شرکت‌های سهامی بعد از توقف تا صدور حکم ورشکستگی

    معاملات تاجر در مدت بعد از تاریخ توقف تا صدور حکم ورشکستگی عموماً معتبر است ولی در صورتی که معاملات مدیران در شمول اعمال ممنوعه ماده 423 قانون تجارت باشد، باطل و بی اثر است. به موجب ماده 423 قانون تجارت: اگر تاجر بعد از توقف معاملات به شرح زیر عمل کند باطل و بلااثر است.

    1- هرگونه محبت یا هدیه و به طور کلی هر گونه انتقال بلاعوض اعم از مال منقول یا غیر منقول.

    2- پرداخت هرگونه وام اعم از حال و آینده به هر طریق.

    3- هر معامله ای که دارایی اموال منقول و غیرمنقول تاجر را مقید و به ضرر طلبکاران تمام می کند.

    ☑ معاملات مدیران شرکت‌های سهامی بعد از صدور حکم ورشکستگی

    معاملات مدیران شرکت پس از اعلام ورشکستگی شرکت باطل است زیرا به موجب ماده 418 قانون تجارت، تاجر در دسترسی به تمام اموال حتی در اموال خود ممنوع است. در نتیجه سلب مالکیت تاجر باطل است و بطلان معاملات او پس از اعلام ورشکستگی است.

    معاملات مدیران شرکت

    محدود کردن اختیارات مدیران در معاملات شرکت

    مدیران نمی توانند خارج از تجارت شرکت معامله کنند یا عمل کنند، زیرا خلاف اهداف شرکت و برخلاف منافع عمومی شرکت است.
    همچنین طبق ماده 129 قانون اسلامی، اعضای هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت مجاز به مشارکت مستقیم یا غیرمستقیم در معاملات با شرکت و یا از طرف شرکت بدون اجازه هیأت مدیره نیستند.

    اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل (به استثنای اشخاص حقوقی) از دریافت وام یا اعتبار از شرکت ممنوع بوده و شرکت نمی تواند بدهی مدیران مذکور به اشخاص ثالث را تضمین کند. این نوع عملیات به خودی خود نامعتبر تلقی می شود.
    مدیران و مدیر عامل مجاز به انجام معاملاتی مانند معاملات شرکت که متضمن رقابت با تجارت شرکت است، نمی باشند. در صورت تخلف، آنها مسئول خسارات وارده به شرکت از جمله خسارت یا سود از دست رفته خواهند بود.

    مسئولیت فردی هر مدیری که معاملاتی مانند معاملات شرکت را انجام می دهد که مستلزم رقابت با عملیات شرکت است در ماده 133 پیش بینی شده است.

    همچنین مسئولیت مدیران در مواقعی که شرکت در اثر معامله متحمل ضرر شود تضامنی خواهد بود.

     

    ☑ حدود اختیار اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل در معاملات شرکت

    بسیار مهم است که طبق قانون، اعضای اعضای هیئت مدیره و یا مدیرعامل شرکت و همچنین موسسات و شرکت هایی که اعضای هیئت مدیره و یا مدیرعامل شرکت شریک یا عضو هیئت مدیره یا مدیر عامل آن ها باشند نمی توانند بدون اجازه هیأت مدیره در معاملات با شرکت یا به هزینه شرکت به طور مستقیم یا غیرمستقیم در معامله شرکت کند

    و در صورت اجازه هیأت مدیره، مدیران موظفند بلافاصله موضوع معامله پذیرفته شده را به بازرس شرکت اطلاع داده و به مجمع عمومی عادی سابق صاحبان سهام گزارش دهند و بازرس نیز موظف است گزارش ویژه ای حاوی جزئیات معامله را به همان مجمع ارائه کند.
    عضو هيئت مديره يا مدير عامل ذي‌نفع در معامله حق رأي در جلسه هيأت مديره و همچنين در مجمع عمومي عادي هنگام اتخاذ تصميم نسبت به معامله مورد نظر را نخواهد داشت.

    در هر صورت، حتی در صورت عدم تایید مجمع عادی، این معامله در مقابل اشخاص ثالث معتبر است. ضمناً چنانچه در نتیجه معامله خسارتی به شرکت وارد شود، جبران خسارت به عهده هیأت مدیره و مدیر عامل یا ذینفعان و مدیرانی است که اجازه معامله را داده اند که همگی برای جبران خسارت وارده به شرکت، مسئولیت تضامنی دارند.

    مدیر عامل در حدود اختیاراتی که از طرف هیأت مدیره به او داده شده است انجام وظیفه می کند. اگر حق خرید و فروش دارد، می تواند این کار را انجام دهد. اما این خرید و فروش از طرف شرکت انجام می شود و اگر باعث ضرر شود باید آن را جبران کند.

     

    سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی https://adliran.ir/Home/SelectLink/2

     

    برای دریافت هر گونه مشاوره حضوری  و  نیز   مشاوره تلفنی در خصوص وکیل دعاوی تجاری، با وکلای دفتر حقوقی علیرضا نوری در  ارتباط باشید. ضمنا می توانید از طریق آیدی  alireza.nori.lawyer@ و یا هشتگ #با_ما_وکیل_خود_باشید ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

    _____

    نظرات مشتریان

    دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.

    تماس با ما

    آخرین مقالات

    درباره ما

    دفتر وکالت علی رضا نوری با اتکا بر عنایات خداوند منان و با تمرکز بر اصولی همچون صداقت، حاکمیت قانون و اخلاق، آگاهی بخشی و امانتداری، در سال 90 در اصفهان شروع به کار نمود.

    وکلا این دفتر به منظور ارائه خدمات مطلوب تر و بهتر و با توجه به نیازهای موکلین خود، و اعتقاد به دفاع از حقیقت و پاسداری از حقوق موکلین  اقدام به قبول وکالت و ارائه خدمات مینمایند.

    تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به وکیل ورشکستگی می باشد.​

    enemad-logo