بررسی گذشت شاکی در جرایم و تخفیف مجازات ✔️

    وکیل گذشت شاکی در اصفهان
    useradmin
    ۲۵ شهریور ۱۴۰۰
    مقالات وکیل اصفهان
    418 بازدید

    بررسی گذشت شاکی در جرایم

    دین مبین اسلام، دین مسامحه و بزرگی و مهربانی است و در آن به تسامح و گذشت و عفو، بسیار سفارش شده و خداوند متعال پیامبر را برای گسترش رحمت در اجتماعات بشری برانگیخته است.

    می توان گفت یکی از رسالت های اکثر منصوبین خداوند متعال ترویج همین امر بوده و اسلام قانون محبت است و پیامبر اکرم(ص) مایه ی رحمت برای جهانیان.

    انگیزه گذشت برای شاکی هر چیزی می تواند باشد اعم از نیت عرفانی و معنوی و یا گاهاً گذشت به دلیل دریافت ضرر و زیان وارده بر شاکی از طرف متهم و گاهی نیز شاکی بنابه صلاح دید خود، فرصتی به متهم می دهد تا مجازات از وی ساقط شود.

    بخشش حکم قصاص توسط خانواده مقتول نمونه بارزی است که شاکی از روی عفوت قلبی خویش از حق خود گذشته و فرصت زندگی دوباره به مجرم می دهد.

     


    از طریق شماره تماس 09028777441 با وکیل اصفهان در ارتباط باشید.


     

    نکته مهم در خصوص گذشت شاکی که لازم است بدانیم اینکه “

     

    جرایم ازحیث قابل گذشت بودن به دو دسته تقسیم می شوند.

    • الف) جرائم قابل گذشت

    • ب) جرائم غیرقابل گذشت

     

    برسی گذشت در انواع جرایم:

    گذشت شاکی در جرائم قابل گذشت:

    مطابق قانون آیین دادرسی کیفری علی الخصوص ماده 12 قانون مذکور در جرایم قابل گذشت، طرح شکایت توسط شاکی انجام شده و دادگاه بنابه درخواست شاکی، پیگیر شکایت وی خواهد بود. در غیر اینصورت چنین جرائمی مستقلاً توسط قانون و مدعی العموم پیگیری نمی شوند.

    در ماده ۱۲ قانون مذکور آمده است:

    تعقیب متهم در جرائم قابل گذشت، فقط با شکایت شاکی شروع و در صورت گذشت او موقوف می شود.

    تبصره – تعیین جرائم قابل گذشت به موجب قانون است.

    در چنین جرائمی، گاهی شاکی از ضرر وارده بر خود صرف نظر کرده و شکایت خود را پس می گیرد.

    گذشت از تعقیب یا اعمال مجازات حقی است که بر اساس قانون متعلق به زیان دیده از جرم، وراث یا نماینده قانونی اوست و قانون‌گذار آن را جهت ترغیب بزهکار به اعاده وضع به حالت قبل از وقوع جرم به عنوان یک جهت مخففه، هم قبل از صدور و قطعیت حکم و هم بعد از آن پیش‌بینی نموده است.

    لیکن میزان تأثیر آن در روند دادرسی و تعیین مجازات به نوع جرم از حیث قابل گذشت بودن یا غیر قابل گذشت بودن بستگی دارد، چنان‌که در جرائم قابل گذشت، گذشت شاکی در هر مرحله‌ای سبب توقف رسیدگی یا اجرا خواهد شد، اما در جرایم غیر قابل گذشت تأثیر این سبب در مراحل مختلف فرآیند کیفری و در فروض متعدد متفاوت است.

     


    آشنایی با خدمات وکیل خانواده اصفهان 


     

    مواد مرتبط قانونی در خصوص گذشت شاکی در قانون مجازات اسلامی

     

    ماده ۱۰۰ قانون مجازات اسلامی مصوب 1392″

    در جرائم تعزیری قابل گذشت، گذشت شاکی یا مدعی خصوصی حسب مورد موجب موقوفی تعقیب یا موقوفی اجرای مجازات است.

    تبصره ۱- جرائم قابل گذشت، جرائمی میباشند که شروع و ادامه تعقیب و رسیدگی و اجرای مجازات، منوط به شکایت شاکی و عدم گذشت وی است.

    تبصره ۲- جرائم غیر قابل گذشت، جرائمی میباشند که شکایت شاکی و گذشت وی در شروع به تعقیب و رسیدگی و ادامه آنها و اجرای مجازات تاثیری ندارد.

    تبصره ۳- مقررات راجع به گذشت، شاکی در مورد مجازاتهای قصاص نفس و عضو، حد قذف و حد سرقت همان است که در کتاب دوم«حدود» و سوم«قصاص» این قانون ذکر شده است. گذشت شاکی در سایر حدود تاثیری در سقوط و تخفیف مجازات ندارد.

    ماده ۱۰۱ قانون مجازات اسلامی مصوب 1392″

    گذشت باید منجّز باشد و به گذشت مشروط و معلق درصورتی ترتیب اثر داده می شود که آن شرط یا معلق علیه تحقق یافته باشد. همچنین عدول از گذشت، مسموع نیست.

    تبصره ۱- گذشت مشروط یا معلق مانع تعقیب، رسیدگی و صدور حکم نیست، ولی اجرای مجازات در جرائم قابل گذشت منوط به عدم تحقق شرط یا معلقٌ علیه است. در این صورت، محکوم علیه با قرار تامین مناسب آزاد می شود.

    تبصره۲- تاثیر گذشت قیم اتفاقی، منوط به تایید دادستان است.

    ماده ۱۰۲ قانون مجازات اسلامی مصوب 1392″

    هرگاه متضررین از جرم، متعدد باشند تعقیب جزائی با شکایت هر یک از آنان شروع می شود ولی موقوفی تعقیب، رسیدگی و اجرای مجازات موکول به گذشت تمام کسانی است که شکایت کرده اند.

    تبصره- حق گذشت، به وراث قانونی متضرر از جرم، منتقل و در صورت گذشت همگی وراث حسب مورد تعقیب، رسیدگی یا اجرای مجازات موقوف می گردد.

    ماده ۱۰۳ قانون مجازات اسلامی مصوب 1392″

    چنانچه قابل گذشت بودن جرمی در قانون تصریح نشده باشد، غیرقابل گذشت محسوب می شود مگر اینکه از حق الناس بوده و شرعاً قابل گذشت باشد.

     

    نمونه فرم رضایت نامه شاکی در جرایم قابل گذشت در امور کیفری

     

    ریاست محترم شعبه………………………

    با سلام و ادب

    احتراما اینجانب…………………… شاکی پرونده کلاسه……………………… مطروح در آن شعبه محترم  که تحت عنوان………………..) از آقای / خانم……………………….. شکایت کرده بودم، با توجه به مذاکرات اصلاحی و حصول اصلاح ذات البین؛ بدین وسیله به صورت منجز (بدون هیچ قید و شرطی) رضایت خود را در خصوص شکایت خود اعلام می کنم.

    امضاء

    تقدیم لایحه برای گذشت شاکی و نحوه و شرایط آن

     

     نمونه رای دادگاه در خصوص گذشت شاکی “

     

    رأی دادگاه بدوی

    در خصوص اتهام آقای م.م. فرزند ر. دایر به صدور چک بلامحل به شماره… و تاریخ 27/6/90 به مبلغ 210000000 ریال از جاری 1-…–‎230 بانک سینا شعبه ری؛ با توجه به شکایت شاکی و گواهی عدم پرداخت بانک و عدم حضور متهم جهت دفاع؛ دادگاه بزه انتسابی را محرز دانسته و به استناد مواد 3 و 7 و 22 قانون صدور چک متهم را به 2 سال حبس و 2 سال محرومیت از گرفتن دسته چک محکوم می نماید. رأی صادره غیابی و ظرف 10 روز پس از ابلاغ، قابل واخواهی و سپس ظرف 20 روز قابل تجدیدنظرخواهی است.

    رئیس شعبه 102 دادگاه عمومی جزایی 

     

    رأی دادگاه تجدیدنظر استان”

    در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.م. نسبت به دادنامه شماره 600023 مورخه 21/1/92 صادره از شعبه 102 دادگاه عمومی جزایی شهرری که در مقام واخواهی و رد آن و تأیید دادنامه غیابی به شماره 375 مورخ 31/4/92 صادره از آن مرجع که به موجب آن مشارالیه در رابطه با اتهام صدور یک فقره چک بلامحل به شماره… مورخ 27/6/90 به عهده بانک سینا شعبه شهرری به مبلغ 000/000/210 ریال موضوع شکایت آقای م.م. به تحمل دو سال حبس تعزیری و محرومیت از داشتن دسته چک به مدت دو سال محکوم گردیده است؛

    دادگاه با بررسی محتویات پرونده و مداقه در اوراق آن توجهاً به این که شاکی طی رضایت نامه محضری به شماره 10967 مورخه 15/10/92 تنظیمی در دفترخانه شماره 34 شهرری صراحتاً از شکایت خود گذشت کرده است،

    لذا تجدیدنظرخواهی او را وارد تشخیص و مستند به شق 1 بند ب ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری ضمن نقض دادنامه به لحاظ گذشت شاکی و به استناد به ماده 12 قانون اصلاحی صدور چک مصوب 1382 قرار موقوفی تعقیب صادر و اعلام می گردد. رأی صادره قطعی است.

     رئیس شعبه 42 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه

     

    گذشت شاکی در جرائم غیر قابل گذشت:

     

    در جرائم غیر قابل گذشت، علاوه بر شکایت شاکی خصوصی، جنبه عمومی جرم مورد پیگیری و محاکمه قرار می گیرد. بنابراین در چنین جرائمی گذشت شاکی خصوصی، در پیگیری جرم و محاکمه مجرم تنها ممکن است، مجازات مجرم تخفیف یافته یا صدور حکم به تعویق بیفتد.

    به عنوان مثال در جرم سرقت، علاوه بر شکایت شاکی خصوصی(مال باخته)، جنبه عمومی جرم(اقدام علیه امنیت اقتصادی کشور) نیز بررسی می شود. بنابراین مال باخته چه شکایت کند و چه نه، مجازات جنبه عمومی جرم پابرجاست.

    گذشت شاکی قبل از صدور حکم قطعی

    رضایت شاکی در این مرحله و در جرائم تعزیری و بازدارنده، منجر به اعمال تخفیف در مجازات متهم و یا تغییر نوع مجازات متهم به نفع وی خواهد شد. برای مثال تبدیل مجازات مجرم از حبس به پرداخت جزای نقدی با تشخیص مقام قضایی حسب مورد.

    گذشت شاکی بعد از صدور حکم قطعی در جرایم غیر قابل گذشت

    ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری در این خصوص تعیین تکلیف نموده است.

    در این ماده آمده است:

    (( هرگاه شاکی یا مدعی خصوصی در جرائم غیر قابل گذشت، پس از قطعی شدن حکم از شکایت خود صرفنظر کند، محکوم علیه می تواند از دادگاه صادر کننده حکم قطعی، درخواست کند در میزان مجازات او تجدید نظر شود. در این صورت، دادگاه به درخواست محکوم علیه در وقت فوق العاده و با حضور دادستان یا نماینده او با رعایت مقررات ماده (۳۰۰) این قانون، رسیدگی می کند و مجازات را در صورت اقتضاء در حدود قانون تخفیف می دهد یا به مجازاتی که مناسب تر به حال محکوم علیه باشد، تبدیل می کند. این رای قطعی است.

     


    با وکیل ملکی اصفهان در ارتباط باشید.


     

    نمونه درخواست از دادگاه در صورت رضایت شاکی بعد از صدور حکم قطعی

    ریاست محترم شعبه………..

    با سلام و بعد التحیّه؛

     احتراماً اینجانب……….. که به موجب دادنامه قطعی شماره……….. مورخ……….. صادره از آن دادگاه محترم به تحمل………..  (حبس / جزای نقدی / شلاق و یا..) محکوم شده ام و با جبران خسارات وارده به شاکی رضایت ایشان را جلب نمو ده ام و حالیه با توجه به اعلام گذشت منجز شاکی، به استناد ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری تقاضای تخفیف مجازات دارم.

    قبلا از بذل محبت و حمایتی که خواهید فرمود سپاسگزارم.

     امضا

    بعضی از انواع جرایم قابل گذشت  عبارت اند از:

    1. جعل در اسناد و نوشته های غیر رسمی
    2. سوء استفاده از ضعف نفس شخص
    3. توهین به کارمندان دولتی
    4. مزاحمت تلفنی یا مزاحمت با هرگونه دستگاه ارتباطی
    5. تدلیس در امر نکاح
    6. خیانت در امانت
    7. تصادف رانندگی
    8. هتک حیثیت رایانه ای
    9. سرقت تعزیری، کیف قاپی و جیب بری سارق بدون سابقه(ارزش مال مورد سرقت: 200000000 ریال یا کمتر)
    10. کلاهبرداری به مبلغ 100.0000.000 تومان  یا کمتر
    11. انتقال مال غیر به مبلغ 100.000.000 تومان یا کمتر
    12. توهین ساده به اشخاص
    13. امتناع از باز پس دادن طفل سپرده شده
    14. افشاء اسرار مربوط به کار
    15. افشاء اسرار اشخاص
    16. هرگونه تهدید افراد
    17. سوزاندن یا تخریب عمدی اموال منقول یا غیر منقول دیگران
    18. اتلاف اسناد غیر دولتی
    19. ورود به ملک دیگران با تهدید
    20. تصرف ملک دیگران با اتکا به غلبه بر آنها
    21. افترا بستن به افراد
    22. نشر اکاذیب
    23. صدور چک بی محل
    24. فریب افراد در امر ازدواج
    25. ترک پرداخت نفقه و…

    اگر شاکیان متعددی وجود داشته باشد چه می شود؟

    هرگاه متضررين از جرم متعدد باشند، تعقیب جزایی با شکایت هر یک از آنها شروع می شود ولی موقوف شدن تعقیب، موکول به گذشت همه کسانی است که شکایت کرده اند. باید توجه داشت که حق گذشت، در صورت فوت شاکی به ورثه او خواهد رسید و در صورت گذشت همگی وراث، تعقیب، رسیدگی یا اجرای مجازات موقوف می شود.

    علیرضا نوری بهترین وکیل اصفهان

    برای دریافت هر گونه مشاوره حضوری و مشاوره تلفنی در خصوص مزایای اعلام ورشکستگی، با وکلای دفتر حقوقی علیرضا نوری در ارتباط باشید. ضمنا می توانید از طریق آیدی alireza.nori.lawyer@ و یا هشتگ #با_ما_وکیل_خود_باشید ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

    _____

    نظرات مشتریان

    دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.

    تماس با ما

    آخرین مقالات

    درباره ما

    دفتر وکالت علی رضا نوری با اتکا بر عنایات خداوند منان و با تمرکز بر اصولی همچون صداقت، حاکمیت قانون و اخلاق، آگاهی بخشی و امانتداری، در سال 90 در اصفهان شروع به کار نمود.

    وکلا این دفتر به منظور ارائه خدمات مطلوب تر و بهتر و با توجه به نیازهای موکلین خود، و اعتقاد به دفاع از حقیقت و پاسداری از حقوق موکلین  اقدام به قبول وکالت و ارائه خدمات مینمایند.

    تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به وکیل ورشکستگی می باشد.​

    enemad-logo